Rate this post
Oliwa czosnkowa
KategoriaSos
Porcji12” Pizza (2-4)
Przygotowanie5 Minut
Czas gotowania0 Minut
TrudnośćŁatwe-Średnie

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy extra virgin
  • 4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy blendera połącz składniki, by zrobiło się z nich puree. Umieść w słoiku.
  2. Takim sosem polej ciasto na pizzę, następnie wyłóż ser oraz dodatki.
  3. Piecz tak jak pizzę z normalnym sosem. Choć jej pieczenie może być krótsze o 1-2 minuty.

 

Dodatkowe informacje:

  • Sos z tego przepisu wystarczy na dwie 12 calowe pizze.
  • Możesz kombinować ze smakami i przyrządzić własną wariację tego przepisu.

 

Sos Southwestern
KategoriaSos
Porcji12” Pizza (2-4)
Przygotowanie5 Minut
Czas gotowania0 Minut
TrudnośćŁatwe-Średnie

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy blendera połącz składniki, bo zrobiło się z nich puree. Umieść w słoiku.
  2. Takim sosem polej ciasto na pizzę, następnie wyłóż ser oraz dodatki.
  3. Piecz tak jak pizzę z normalnym sosem. Choć jej pieczenie może być krótsze o 1-2 minuty.

 

Dodatkowe informacje:

  • Sos z tego przepisu wystarczy na dwie 12 calowe pizze.
  • Możesz kombinować ze smakami i przyrządzić własną wariację tego przepisu.

 

Zimny sos do pizzy
KategoriaSos
Porcji12” Pizza (2-4)
Przygotowanie60 Minut
Czas gotowania0 Minut
TrudnośćŁatwe-Średnie

Składniki:

  • 800g puszkowanych pomidorów krojonych
  • 85g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sera Pecorino Romano
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Odstaw do ‘przegryzienia się’ na co najmniej godzinę przed użyciem.