Rate this post

Nie można sobie wyobrazić kuchni bez przypraw. Przyprawy dodają potrawom smaku, pikanterii czy wręcz osobowości, wspomagają trawienie a niektóre mają właściwości lecznicze. Jedną z cenniejszych przypraw jest ocet jabłkowy. Stosowany od zawsze w medycynie naturalnej jako bogate źródło potasu. Tak więc warto zwrócić uwagę na objawy jakie powoduje niedobór tego pierwiastka w organizmie i wypróbować ten naturalny lek. Poza tym ocet jabłkowy stosowany jest jako substancja wspomagająca leczenie w kaszlu, zapaleniu stawów, grzybicy, trądziku. Nie zapominajmy o wybitnych właściwościach odchudzających tego specyfiku. Można zaopatrzyć się w ocet w sklepie ale o wiele przyjemniej smakować własnego produktu. Oto stary sprawdzony przepis na domowy ocet jabłkowy. Umyte jabłka pozbawiamy zepsutych części, następnie jabłka rozdrabniamy i zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą w ilości pół litra na 40 dekagramów jabłek. Przy czym każdy litr wody wzbogacamy o 20 gram razowego chleba i 10 gram drożdży oraz 100 gram miodu. Naczynia nie przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu. Zawartość naczynia mieszamy trzy razy dziennie drewnianą łyżką. Po dziesięciu dniach wszystko dwa razy przecedzamy, a do płynu dodajemy kolejne 100 gram miodu. Teraz zostaje już tylko obserwowanie zawartości i mieszanie od czasu do czasu. Ocet jest gotowy gdy płyn zrobi się klarowny i przybierze jasny odcień. Wszystko przelewamy do butelek, jeszcze raz przecedzając. Cały proces trwa od 40 do 60 dni. Butelki korkujemy i przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Teraz pozostaje nam delektowanie się czystym i zdrowym biooctem.