Warzywa są zdrowe – to akurat pewnik, w który ślepo wierzymy. I dobrze, bo wiele jest w tym prawdy. Najlepsze warzywa są wówczas, gdy możemy je zebrać z własnego ogródka, zjeść na surowo, czy przyrządzić w specjalnych warunkach. Ale co gdy mamy inną porę roku, a w ogródku leżą nie warzywa, ale śnieg? Trzeba kupować warzywa, albo przechowywać je w spiżarni. Warto pamiętać jednak o kilku szczegółach, które pozwolą zatrzymać składniki odżywcze zawarte w warzywach. Na przykład niezwykle istotne jest to, aby warzywa pochodzące z dużych i średnich supermarketów przed obraniem umyć dokładnie szczoteczką pod zimną wodą. Przecież każdego dnia dotykają je setki, jeśli nie tysiące osób. Pomyślcie tylko ile tam jest bakterii. Pamiętajmy też, aby warzywa odpowiednio obierać przy użyciu narzędzi ze stali nierdzewnej, a to obieranie nie może być też zbyt grube. Najlepsze i najzdrowsze są warzywa cienko pokrojone. Bo właśnie pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Pamiętajmy o płukaniu i o rozdrabnianiu warzyw. Pamiętajmy o tym, a na pewno warzywa nie stracą na smaku i na swojej jakże bogatej wartości.