Z pizzą na świecie jest jak z bigosem w Polsce: każdy dom ma swój przepis. Jeżeli dodamy do tego różne wariacje nazywane pizzą to mamy tysiące możliwości. Oprócz tradycyjnej pizzy neapolitańskiej na miękkim, cienki lekko gąbczastym cieście, mam przeciez zupełnie inną pizze rzymską – bardzo cienką i chrupiącą. Zupełenie inna jest pizza typowa Polska spotykana w większości pizzerii na dowóz: duża, niby cienka, niby krucha z mnogością składników – raczej nie podpasowałaby włochom 😉 Kolejny rodzaj to jedna z naszych ulubionych: pizza w stylu chicago: to w zasadzie prawie ciasto z wysokimi brzegami wypełnione składnikami i na wierzch polane sosem pomidorowym Wszystkie powyższe przepisy na pizze łączy fakt, ze do ciasta potrzeba tylko: wody, mąki, drożdzy i odrobiny soli a w niektórych przypadkach także oliwy. róznią się proporcjami, czasem wyrastania i sposobem formowania oraz długości i temperaturą piczenia; przykłąadowo pizza neapolitańska na 1kg mąki potrzebuje tylko 2-3g drożdży ale czas wyrastania coasta to nawet 48 godzin a czas pieczenia to 3 minuty w bardzo wysokiej temperaturze ( nieosiągalnej w naszych standardowych piekarnikach Powyższe pizze to tylko klasyki a przecież można zrobić szybką wersje na cieście francuskim czy na cienko pokrojonych plasterkach ziemniaków a nawet na zmielonym surowym kalafiorze 😉 zachęcam do testowania Poniżej mój ulubiony przepis na ciasto na pizze:
Składniki na ciasto na pizze (4 pizze):
- 0,9 kilograma mąki
- 600ml wody
- 3 łyżeczki soli
- 10g drozdzy
Wykonanie:
Ciasto na pizze przygotowywujemy wieczorem: w wodzie rozpuszczamy podaną ilośc drożdży i odstawiamy na 30minut żeby zaczęły pracować. następnie dodajemy 3-4 łyżki mąki i mieszamy i odstawiamy na kolejną godzinę. zaczyn powinien zaczac pracować i dopiero w tym momencie dodajemy reszte mąki i sól. opcjonalnie można dodać też odrobinę oregano – ciasto bedzie bardziej aromatyczne
Całośc wyrabiamy robotem kuchennym z hakiem około dziesięciu minut aż zacznie odchodzić o ścianek misy miksera. Całość zostawiamy w misie, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki ( tak tak, wiem, ze jesteście przyzwyczajeni, ze ciasto na drożdżach ma rosnąć w cieple ale to nie ejst błąd w przepisie: lodówka i tylko lodówka 😉 Rano ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kulkę. przykrywamy i odstawiamy do rośnięcia aż do czasu obiadu. tuż przed obiadem, piekarnik nagrzewamy na maks. kulki rozciagamy na cienkie kształtne placki, każdy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą i układamy ulubione składniki. pieczemy około 10 minut i pizza gotowa