Rate this post

Podejrzewamy, że ciężko byłoby znaleźć mieszkańców dużych miast, którzy w życiu nie jedli pizzy. Skoro zatem większość z nas jest nie tylko teoretykami tego dania, ale także i praktykami, porozmawiać można o stosowanych na pizzy konfiguracjach. Już wiele razy podkreślaliśmy to, że jest to na tyle elastyczna potrawa, że można do niej dorzucić praktycznie każdy produkt. Dodatki zależą zatem wyłącznie od upodobań danej osoby. Jakie jednak składniki najczęściej się trafiają?

Oczywiście nie będziemy wymieniać już sera, czy sosu pomidorowego, bowiem te dwa elementy są podstawą praktycznie każdej konfiguracji. Kolejnym składnikiem niemalże podstawowym jest szynka. Nie dość, że Polacy mają wielkie upodobanie do tej wędliny, to jeszcze jej plasterki świetnie uzupełniają zarówno słodki, jak i ostry smak. W ten sposób można ją spokojnie zestawić z papryczką chilli i chociażby ananasem.

Kolejnym elementem sztandarowym są pieczarki. Te pojawiają się w sporej liczbie kompozycji gotowych oraz są jednym z częściej dobieranych elementów. W tym przypadku także nie można się dziwić. Obrobiona termicznie pieczarka jest nie tylko pożywna, ale także i bardzo zdrowa. Ponadto może się stać idealną częścią wysmakowanej całości.

Zaraz za szynką i pieczarkami na liście najczęściej zamawianych dodatków do pizzy plasują się warzywa. Klienci często życzą sobie, aby na ich placku znalazł się groszek, kukurydza, czy papryka. Składniki te nadają wyrazistego smaku, a odpowiedni ich dobór jest w stanie stworzyć naprawdę wyśmienitą kompozycję. Ogromna popularność warzyw sprawiła, że gotowe pizze zawierające je znajdują się w karcie dań każdej pizzerii w kraju. Niektóre z restauracji tworzą wręcz bloki potraw wegetariańskich.