Rate this post

Coraz częściej spotykam się z pytaniem: „Czy domową pizzę można mrozić?”, dlatego też postanowiłam poruszyć ten temat właśnie teraz. Moja odpowiedź brzmi: „Oczywiście, że można”. Zamrozić możemy przygotowane przez nas ciasto drożdżowe jak również gotową pizzę. To doskonałe rozwiązanie, szybka alternatywa wtedy, gdy nie mamy czasu przygotować posiłku lub w przypadku nagłej zachcianki. Wówczas wystarczy ją odmrozić i podpiec.

Osobiście bardzo często zdarza mi się mrozić ciasto na pizzę, szczególnie wtedy, kiedy zrobię go za dużo. Z doświadczenia jednak już wiem, że mrożenie w formie „kulek”  nie jest wygodne. Ciasto po rozmrożeniu dość często jest zbyt lekkie i wymaga ponownego wyrobienia, więc tracę tylko czas. Znacznie wygodniejsze jest jego wcześniejsze rozwałkowanie przed zamrożeniem. Formuje sobie gotowe placki i mrożę pojedynczo zawinięte w folie. Zdarzyło mi się również mrozić lekko podpieczone podkłady. W przypadku mrożenia gotowych pizz zawsze staram się zwrócić uwagę na jej składniki. Najlepiej by nie było tam „egzotycznych” produktów. Takie najlepiej dodać po rozmrożeniu. Z reguły jeżeli robię gotową mrożonkę dodaje tylko sos, szynkę, pieczarki i ser. W moim domu najlepiej sprawdzają się jednak surowe podkłady ciasta. Pamiętajmy przy tym mimo wszystko, aby zbyt długo nie przechowywać ich w zamrażarce.