Rate this post

Makarony, pizza i sery

Opalać się pod gorącym słońcem Włoch – o tym marzy wiele osób. Każdy zakątek kraju w kształcie buta jest wart zaglądnięcia w jego zakamarki. Włochy owiewa aura tajemniczości, jest jak zakazany owoc pełen mafijnych porachunków, a równocześnie kuszący pięknymi krajobrazami, soczystymi barwami i intensywnymi smakami. Właśnie w tych smakach tkwi kwintesencja Włoch. Wszystkie regiony szczycą się swoimi popisowymi potrawami, ale na językach całego świata zawsze będą makarony, pizza i sery. Kuchnia z tradycją sięgającą odległych czasów zaskakuje nieprzebranym bogactwem smaków. Jeszcze bardziej zadziwia fakt, że jeden rodzaj potrawy może być podany na tak różne sposoby. Włoską kuchnię charakteryzuje używanie dużej ilości warzyw oraz przypraw. Podobnie jak i w innych kuchniach śródziemnomorskich królują pomidory. Smak wyśmienitych dań zaostrza się dodając do nich czosnek i cebulę. Parujące potrawy są przesiąknięte intensywnym aromatem bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, estragonu czy też pojawiającego się niemal we wszystkich kuchniach świata, pieprzu. Na stołach pojawiają się również owoce morza oraz ryby. Lista rodzajów i nazw makaronów jest niczym niekończąca się opowieść. Najbardziej znane jest nam spaghetti przyrządzane na kilka tradycyjnych sposobów oraz wiele nowocześniejszych form. Oprócz niego coraz częściej możemy spotkać cannelloni mające kształt dużych rurek, które służą do nadziewania. Inne przykłady makaronów to: fusilli – spirale, tagliatelle – płaskie wstążki w gniazdkach czy też penne. Makaronowe płaty używa się do robienia lasagne. Płaty są przekładane mięsem mielonym duszonym w sosie pomidorowym, a następnie zapiekane z serem. Tortellini i ravioli są rodzajem malutkich nadziewanych pierożków, które serwuje się z różnymi sosami lub jako dodatek do zup. Delektując się cudownym klimatem Włoch spróbujmy również jednego z tutejszych serów, np. mozarella lub Gorgonzola.