Rate this post

Kanada jest krajem niezwykle zróżnicowanym zarówno pod względem rzeźby terenu jak i zamieszkującej go ludności. Również w tamtejszej kuchni panuje szeroka różnorodność. W zależności od regionu Kanady, wyróżnia się pewne popularne, w pewnym rodzaju sztandarowe, dania. W północnej części Kanady dominują potrawy mięsne- na przykład z bizonów, łosi, kóz oraz mięsna rybnego. Wynika to z faktu, że ta część Kanady to przede wszystkim surowy klimat, który zmusza ludzi do stosunkowo kalorycznego sposobu żywienia się. Morskie urodzaje królują z kolei w Kanadzie Wschodniej (nazywanej również Kanadą Atlantycką). Bazuje się tu na różnorodnych rybach, owocach morza. W samym centrum Kanady kuchnia jest inna. Widać tu ogromny wpływ kuchni francuskiej. Serwuje się tutaj takie potrawy jak na przykład cassoulet, tourtiere, oraz inne. Środkowa Kanada to także bogactwo różnorodnych warzyw, które również stają się bazą wielu charakterystycznych potraw. Kanada to z pewnością kraj, który śmiało uznać można za prawdziwą mieszankę kulinarną.