Rate this post

Kuchnia grecka

Grecja – kraj słońca, mitów i starożytnych opowieści, białych domów i jednej z najpopularniejszych kuchni śródziemnomorskich. Typowy obrazek wyjęty wprost z greckiej kuchni to świeże warzywa i zioła, sery, mięso, wszechobecna oliwa, a także chleb i wino. Kraj otoczony z trzech stron przez morza: Egejskie, Śródziemne i Jońskie wykształcił swoją indywidualność również pod względem kulinarnym. Poszczególne regiony Grecji mogą pochwalić się swoimi miejscowymi potrawami, a biorąc pod uwagę ilość wysp rozsianych u wybrzeży jest co próbować przez długi czas. Oczywiście całościowy charakter dań nie odbiega od ogólnie pojmowanej kuchni greckiej. Na pojawienie się mnogiej ilości ziół w tej części świata mieli niewątpliwie wpływ greccy podróżnicy i handlarze, którzy ze swoich wypraw przywozili kolejne okazy pachnących przypraw. Dzisiaj wiele gatunków ziół na greckim lądzie rośnie zupełnie dziko i stanowi często pożywienie dla wolno pasących się kóz i owiec, dzięki czemu sery i jogurty wyrabiane z ich mleka mają niepowtarzalny smak. Mięsiwo tych zwierząt, szczególnie młodych okazów ląduje na stołach najczęściej prosto z rusztu lub gotowane w winie. Wołowina nie należy do powszechnie serwowanych mięs. Na stołach nie może zabraknąć oliwek. Najczęściej pojawiającymi się warzywami są pomidory i papryka. Z pomidorów robi się również fantastyczny sos. Słynna sałatka grecka może być podawana na różne sposoby, ale jej podstawą są właśnie oliwki, pomidory, papryka oraz wyjątkowy ser feta. Jeśli lubimy ostrzejszy smak to polecam fetę kozią, a gdy wolimy delektować się delikatnym ziołowym aromatem to lepsza będzie feta owcza. Wieść o wspaniałych walorach smakowych i zdrowotnych greckiego miodu nie została rozpowszechniona. Tymczasem ten specyfik Grecy dodają do ciast, naturalnego jogurtu i łączą z nim owoce. Typowym miodem dla tego regionu jest miód tymiankowy.