Rate this post

Czasami w przepisach podawanych dań w restauracjach widzimy rozmaite krokiety – z pozoru wydawać by się mogło, że jest to danie trudne, jednak to tylko rzeczywiście pozory. Krokiety może zrobić każdy, w dodatku jest to danie, które za każdym razem można zrobić nieco inaczej, inaczej to dzięki temu, że może stosować różne warianty nadziewania krokietów. Podstawa krokietów i pierwsza czynnością, jaką trzeba będzie wykonać, jest usmażenie odpowiednio dużej ilości naleśników. Krokiety są daniem, które znakomicie można zjeść na drugi dzień, zagrzewając je czy to na patelni, czy w mikrofalówce, chociaż jest i grono zwolenników jadania krokietów na zimno. Ważne jest, aby każdy naleśnik po usmażeniu go przykrywać innym naleśnikiem albo też talerzem, w innym przypadku ciasto może być łamliwe, co będzie problemem przy zawijaniu już krokietów. Nie należy dawać też do ciasta zbyt wielu jajek, bowiem również one powodują większa kruchość ciasta, co nie jest tu zalecane. Farsz można przygotować ze zmielonego, ugotowanego wcześniej mięsa, do tego dodajemy podsmażoną z przyprawami cebulkę, mocno rozgotowany biały ryz i oczywiście dowolne przyprawy. Naleśniki zawijamy z farszem, a następnie przekrajamy na połówki (łatwiej je się dalej przyrządza), panierujemy w jajku i bułce tartej jak schabowe oraz smażymy lekko z obu stron na złoty kolor.