Konkursy kulinarne są to takie możliwości organizacyjne które powodują że ludzie mogą pokazać się z dobrej strony gastronomicznej. Organizowane są poprzez różne sposoby tak aby dotrzeć do dużej grupy ludzi. Przeważnie można je zobaczyć lub usłyszeć w wielu mediach związanych z kulinariami. Dzięki konkursom można samemu także sprawdzić jakich umiejętności udało się nauczyć w ciągu tylu lat. Na konkurs trzeba przysłać przepis lub stawić się osobiście. Jeśli jest to metoda druga wtedy jest większa trema. Zazwyczaj są to konkursy na żywo gdzie jest określona ilość czasu dla wykonania zadania. Komisja ocenia każdy przepis skrupulatnie i wydaje opinię na temat potraw. Muszą one być świeże, smaczne a także tanie i łatwo wykonalne. Wbrew pozorom nie jest to proste ponieważ czasami duża ilość znanych przepisów utrudnia ich wybór. W komisji mogą oceniać kucharze którzy na co dzień doskonale wiedzą jak coś ugotować. Dlatego zadanie tym bardziej jest trudne. Zwycięzcy zazwyczaj staja się nowymi ulubieńcami od których inni ludzie biorą przepisy. Natomiast w nagrodę otrzymuje się zestawy kuchenne, pieniądze czy też wycieczki w podróże kulinarne. Do konkursu może stanąć każda osoba która jest z zamiłowania kucharzem. Mogą to być pasjonaci z dłuższym lub krótszym stażem kulinarnym i jest to w pełni legalne.