Rate this post

Koncentrat pomidorowy często jest dodatkiem wielu dań kuchni polskiej, ale także i różnych innych kuchni świata. Jest wykonany z pomidorów, dzięki czemu ma bardzo charakterystyczny smak i kolor. Koncentraty pomidorowe w Polsce, w naszej tradycyjnej domowej kuchni dodawane są przede wszystkim do zup – każdy zna przecież tradycyjną zupę pomidorową czy kapuśniak zaprawiany pomidorami. Koncentrat pomidorowy jest także bazą do wykonania sosów pomidorowych, w tym sosu do gołąbków. Chętnie dodajemy go do leczo, ale także do innych bardziej lub mniej znanych potraw. Zastosowanie koncentratów pomidorowych jest więc bardzo szerokie. Możemy je przygotować sami – z pomidorów z własnej działki, możemy także kupić gotowy koncentrat w sklepie. A takie koncentraty wytwarzane są przez wielu różnych producentów. Smaki ich nieco różnią się od siebie. Jedne są łagodne, inne ostre w smaku. Są koncentraty pomidorowe z dodatkami ziół, czosnku, przypraw, ale są i takie tradycyjne, powszechnie przez nas znane i używane w naszych kuchniach zwykłe koncentraty bez dodatków. Koncentrat taki sam w sobie nie jest zbyt smaczny, jednak jako dodatek jest wyśmienity, nadaje potrawom wyraźnego smaku. Dzięki temu dania takie są naprawdę smaczne. Możemy dodać nieco mniej koncentratu wówczas potrawa będzie łagodniejsza lub dać większą jego ilość, by zaostrzył smak dania.