Rate this post

Kawa jest napojem uwielbianym przez wielu z nas. Jej miłośników nie brakuje zarówno w Europie jak i na całym świecie. W zależności od regionu, wyróżnia się różne sposoby jej parzenia i podawania. Przede wszystkim kawę można podawać na dwa sposoby: na zimno oraz jako napój gorący. Kawa bardzo często jest również rodzajem słodkiego deseru (na przykład z dodatkiem lodów bądź też bitej śmietany). Kwa bardzo często traktowana jest również jako napój pobudzający, dodający energii i „stawiający na nogi”. Dla wielu kawoszy, napój ten jest jednak znacznie czymś więcej. Potrafiąc docenić jej niesamowity smak i aromat, można odkryć w tym napoju prawdziwych smakowych doznań. Rodzajów kawy jest mnóstwo, a do najbardziej popularnych należą z pewnością espresso, espresso dopio, espresso machisto, con panna, americano, cappuccino, latte machiato, kawa po irlandzku, mocha, frappe, cafe filtre, cafe coretto. Mimo dużej ilości rodzajów podawanych kaw, należy jednak pamiętać, że wszystkie produkuje się zaledwie z dwóch odmian kawy- robusty oraz znacznie częściej wykorzystywanej w Europie – arabiki.