Rate this post

To, że makaron kojarzy nam się najczęściej z kuchnią włoską i to właśnie ten kraj uchodzi za jego stolicę, nie ulega wątpliwości. Mimo to, nie tylko we włoskiej kuchni stanowią one bazowe składniki wielu dań. Na szczególną uwagę zasługują również makarony japońskie. W kuchni japońskiej makaron serwowany jest na rozmaite sposoby. Może być duszony, gotowany, smażony. Może być uzupełnieniem potraw mięsnych a także dodatkiem wielu zup, dipów oraz sosów. Makarony japońskie różnią się znacznie od włoskich past, z czego wynikają również różnice w jego gotowaniu. Trwa ono zwykle od dwóch do trzech minut, a niekiedy wystarczy jego namoczenie w wodzie aby był gotowy do spożycia. Odmiennością w sposobie gotowania jest również fakt, że nie używa się do tego celu soli. Zarówno sól jak i pozostałe przyprawy, które z pewnością w japońskiej kuchni mają znaczenie niebagatelne, dodaje się dopiero z końcowej fazie przygotowywania makaronowych potraw. Japończycy wyróżniają cztery podstawowe rodzaje makaronu: ramen, soba, somen oraz udon.