Pieczone udka z kurczaka są na naszych stołach coraz bardziej popularne, można to zawdzięczać kilku czynnikom – dobrej cenie (od lat drób praktycznie nie drożeje), łatwej dostępności świeżego towaru w sklepach, jak też stosunkowej łatwości wykonania takiego dania. Jednak praktyka pokazuje, że nie każdy potrafi upiec dobre udka, jednym wychodzą one zbyt suche, trudno jest ugryźć takie mięso, innym z kolei wychodzą miękkie, soczyste, jednak nie mają chrupiącej, przypieczonej pięknie skórki, co przecież tak cieszy smakoszy drobiu. Można tymczasem upiec w domu wspaniałe udka, wcale nie posiadając super sprzętu, jedynie stosując kilka sprawdzonych, niezawodnych sposobów. Na pewno warto jest udka namoczyć w solance, a więc w wodzie osolonej i przyprawionej według uznania – takie moczenie powinno być co najmniej przed dobę, aby sól weszła w głąb mięsa (bez tego nawet najlepiej przyprawione z wierzchu odkąd pod skórka będą miały mizerny smak). Następnie udka odsączamy i sypiemy dowolnymi przyprawami – typowe dla udek są czosnek, papryka, oregano, zioła prowansalskie, tymianek. Na dno brytfanki kładziemy tackę aluminiową, taką, jakie są używane do grilla, jednak kładziemy ja spodem go góry. Na to kładziemy udka, starając się, aby jedne nie leżało na drugim. Następnie przykrywamy brytfankę i pieczemy w temperaturze około 220 stopni przez 40 minut. Potem odkrywamy brytfankę i pieczemy jeszcze 15 minut. Tak przyrządzone udka są w środku miękkie, soczyste, mają też chrupiącą skórkę.