Rate this post

Hiszpańskie dania regionalne

Kilka hiszpańskich potraw dotarło do konsumentów na całym świecie: paella, gazpacho i tortilla. Paella pochodzi z Walencji i jest przygotowywana na bazie ryżu zabarwionego na żółto szafranem. Powstało wiele wariacji na jej temat. Składa się z warzyw i owoców morza lub drobiu oraz innego mięsa. Z kolei gazpacho, hiszpański chłodnik, ma swoje korzenie w Andaluzji. Tortilla również doczekała się niezliczonych odmian. Jednak ta tradycyjna powstaje z omletu bazującego na ziemniakach, a dodatkiem wedle fantazji mogą być warzywa, mięsa czy też owoce morza z kompozycją odpowiednich przypraw. Górzysta i pełna kontrastów Andaluzja kusi pięknymi krajobrazami i równie niesamowitymi potrawami. W tym regionie na tradycyjną paellę, oprócz szafranowego ryżu, składają się: mięsa królika i ślimaki. Wspomniane już gazpacho jest przygotowywane z pomidorów, papryki, ogórka, oliwy i octu. Dodatek stanowi czerstwy chleb. Z tego regionu pochodzą również pyszne wyroby w postaci kiełbasy chorizo i kaszanki morcilla. Największe hodowle małży w Hiszpanii znajdują się w Galicji. Wiadomo więc, że region jest królestwem owoców morza i ryb. W menu na pierwsze miejsce wysuwa się pulpo a feira – smażona ośmiornica. Najrozmaitszymi nadzieniami np. z tuńczyka są wypełnione emaniady – lokalne pierogi różnej wielkości. W Katalonii nie brakuje jednogarnkowych dań gulaszowych takich jak escudella. Z Katalonii wywodzi się deser w postaci kremu katalońskiego, który można spróbować na terenie całego kraju. Kastylia szczyci się wyrobem sera owczego queso manchego będącego bazą wielu potraw tego regionu. Kraj Basków cechuje prosta wiejska kuchnia pełna jednak niespodzianek np. w postaci grzybów i jadalnych kasztanów. Kozie sery i trufle z Estremadury są wyjątkowe w smaku, a Kantabria i Asturia słyną z pikantnych serów pleśniowych cabrales i łagodnych picon.