Rate this post

Hiszpańska winoteka

Wyśmienita hiszpańska kuchnia posiada równie znakomitą oprawę w postaci win. Na nasłonecznionych stokach dojrzewają dorodne winogrona, z których powstają doskonałe hiszpańskie trunki. Każdy region kraju odznacza się specyficznymi warunkami, które wpływają na niepowtarzalność wyrobów. Bukiet smaków i zapachów jest ogromny, ale szczególnie cenionymi winami są te pochodzące z prowincji La Rioja. Najlepsze czerwone wina produkuje się również w dorzeczu rzeki Duero. Na wyrafinowane cechy wina wpływa długoletnia tradycja uprawy winorośli i bezpośredniej produkcji. Hiszpanie doprowadzili tą sztukę do perfekcji. Czerwone wino Rioja zawdzięcza swoją nazwę regionowi, z którego się wywodzi. Na etykiecie zobaczymy skrót D.O.C. – od Denominazione di Origine Controlata, który oznacza, że nazwa wina jest zastrzeżona dla miejsca pochodzenia. Wytrawne wino Rioja ma wyśmienitą kompozycję smakowo-zapachową. Można w niej wyczuć dojrzałe świeże owoce, których soczystość zostaje przełamana wonią najwyższej klasy tytoniu. Wino jest równocześnie delikatne i mocne. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi. W okolicach andaluzyjskiej miejscowości Malaga wytwarza się wino o tej samej nazwie. Jest to zdecydowanie słodkie, deserowe wino. Istnieje kilkanaście rodzajów malagi, które tworzą wachlarz barw od białej, poprzez złocisty, czerwony po niemal czarny. Również z regionu Andaluzji, ku zaskoczeniu wielu osób, pochodzi sherry. Z reguły za kolebkę tego likierowanego wina uważa się Anglię. Amontillado, Fino, Manzanilla czy też Palo Cortado i Sweet Sherry – to niektóre z nazw sherry. Z kolei Katalonia słynie białego musującego wina Cava, którego nazwa również jest zastrzeżona tylko i wyłącznie dla miejsca jego wytwarzania. W upalnym klimacie Hiszpanie sięgają chętnie po Sangrię przypominającą raczej poncz i podawaną właśnie w tej formie najczęściej z cząstkami owoców cytrusowych.