3/5 - (1 vote)
Grillowana pizza
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 105 Minut
Czas pieczenia 8-10 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

 

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • Sos, ser i dodatki wedle uznania

 

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Do miski wlej pół szklanki wody.
  2. Dodaj cukier i drożdże, mieszaj aż się rozpuszczą.
  3. Odstaw na 5 minut, aż zacznie pojawiać się pianka.
  4. W tym czasie w dużej misce połącz mąki oraz sól.
  5. W środku zrób dziurę, dodaj do niej 3 łyżki oliwy oraz szklankę ciepłej wody.
  6. Dodaj drożdże z wodą.
  7. Przy pomocy rąk połącz wszystkie składniki, gdy uzyskają konsystencję ciasta, wyłóż je na obsypanym mąką blacie.
  8. Ugniataj przez 10 minut, w razie potrzeby dodawaj więcej mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
  9. Dużą miskę wysmaruj oliwą z oliwek.
  10. Umieść w niej ciasto, obracaj, żeby oliwa przykryła je z każdej strony.
  11. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swą objętość, zajmie to około 45 minut.

Pizza:

  1. W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotuj sos i dodatki.
  2. Podziel ciasto na sześć równych części. Na blacie obsypanym mąką uformuj spody o półcalowej grubości.
  3. Każdą stronę ciasta skrop oliwą, następnie połóż na grillu na około 2 minuty – na jego wierzchu mają zacząć się tworzyć bąbelki.
  4. Ogień powinien być bardzo gorący, a grill czysty (węgiel powinien żarzyć się na czerwono, płomień powinien być niewielki; jest to bardzo ważne).
  5. W razie konieczności obracaj ciasto.
  6. Zdejmij ciasto z grilla, połóż je przypieczoną stroną do góry.
  7. Skrop oliwą, sosem, serem i dodatkami.
  8. Każdą pizzę skrop jeszcze odrobiną oliwy.
  9. Umieść ponownie na grillu na 2-4 minut.

 

Dodatkowe informacje:

  • • Czas pieczenia sosu, sera i dodatków jest inny niż podczas pieczenia w piekarniku. Najlepiej używaj niewielu dodatków i to takich, które nie wymagają długiego pieczenia. Używaj miękkiego sera i ciepłego sosu.

Źródło: https://www.perfumellablog.pl/2019/07/jacques-battini-silky-touch-opinie.html