Grillowana pizza | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 105 Minut |
Czas pieczenia | 8-10 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 opakowania suchych drożdży
- Sos, ser i dodatki wedle uznania
Przygotowanie:
Ciasto:
- Do miski wlej pół szklanki wody.
- Dodaj cukier i drożdże, mieszaj aż się rozpuszczą.
- Odstaw na 5 minut, aż zacznie pojawiać się pianka.
- W tym czasie w dużej misce połącz mąki oraz sól.
- W środku zrób dziurę, dodaj do niej 3 łyżki oliwy oraz szklankę ciepłej wody.
- Dodaj drożdże z wodą.
- Przy pomocy rąk połącz wszystkie składniki, gdy uzyskają konsystencję ciasta, wyłóż je na obsypanym mąką blacie.
- Ugniataj przez 10 minut, w razie potrzeby dodawaj więcej mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
- Dużą miskę wysmaruj oliwą z oliwek.
- Umieść w niej ciasto, obracaj, żeby oliwa przykryła je z każdej strony.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swą objętość, zajmie to około 45 minut.
Pizza:
- W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotuj sos i dodatki.
- Podziel ciasto na sześć równych części. Na blacie obsypanym mąką uformuj spody o półcalowej grubości.
- Każdą stronę ciasta skrop oliwą, następnie połóż na grillu na około 2 minuty – na jego wierzchu mają zacząć się tworzyć bąbelki.
- Ogień powinien być bardzo gorący, a grill czysty (węgiel powinien żarzyć się na czerwono, płomień powinien być niewielki; jest to bardzo ważne).
- W razie konieczności obracaj ciasto.
- Zdejmij ciasto z grilla, połóż je przypieczoną stroną do góry.
- Skrop oliwą, sosem, serem i dodatkami.
- Każdą pizzę skrop jeszcze odrobiną oliwy.
- Umieść ponownie na grillu na 2-4 minut.
Dodatkowe informacje:
- • Czas pieczenia sosu, sera i dodatków jest inny niż podczas pieczenia w piekarniku. Najlepiej używaj niewielu dodatków i to takich, które nie wymagają długiego pieczenia. Używaj miękkiego sera i ciepłego sosu.
Źródło: https://www.perfumellablog.pl/2019/07/jacques-battini-silky-touch-opinie.html