Rate this post

Gotowanie jajek może odbyć się bez pęknięcia skorupki. Wystarczy jedynie dodać do wody odrobinę octu spirytusowego. Jajka przeznaczone do gotowania należy też dużo wcześniej wyjąć z lodówki, lub ogrzać w ciepłej wodzie. Jeżeli jajko już ma pęknięta skorupkę, należy je gotować zawinięte w kawałek zmoczonego papieru. Gotujące się jajka nie wypłyną natomiast na powierzchnię, jeżeli dodatkowo posolimy wodę. Po ugotowaniu można ostudzić jajko w zimnej wodzie. Zdecydowanie łatwiej jest je wtedy obrać. Smażenie potraw jest rzeczą dosyć trudną, gdyż bardzo łatwo je przypalić. Szczególnie trudną sztuką jest usmażenie dobrego, tradycyjnego kotleta schabowego bez jednoczesnego przypalenia panierki z bułki tartej. Aby tego uniknąć, należy użyć do smażenia dobrej jakości oleju, smalcu lub margaryny w kostce, a następnie dobrze rozgrzać patelnię. Gdy już to zrobimy, należy położyć kotlet, a następnie smażyć go na wolnym ogniu i bez pośpiechu. Po kilku minutach możemy przewrócić kotlety na drugą stronę.