Rate this post

Fociacca jest jedną z potraw wywodzących się z kuchni włoskiej. Fociacca to rodzaj pieczywa, która wykorzystują się jako bazę pizzy. To, co jednak odróżnia fociacca od standardowej, znanej nam pizzy, to brak takich dodatków jak ser czy też na przykład sos pomidorowy sos pomidorowy. Fociacca stanowi samo ciasto. W zależności od tego w jakim regionie Włoch się znajdziemy, będziemy mieć okazję spróbować innego rodzaju fociacca. Najczęściej różnią się one dodatkowymi składnikami. Mogą to być oliwki, pomidory, rozmaryn (również inne zioła), czy też oliwa z oliwek. Fociacca jest przekąską, którą najczęściej podaje się na ciepło. W jadłospisie fociacca spełnia dwie funkcje. Jest przystawką, której głównym zadaniem jest zaspokojenie tak zwanego „pierwszego głodu”, bądź też może być dodatkiem do innych potraw (na przykład mięsnych). We Włoszech pieczywo jest niezwykle ważnym elementem, który wykorzystuje się w kuchni. Przygotowuje się z niego wiele przekąsek- a jedną z nich jest właśnie fociacca.