Rate this post

Mimo, iż kuchnia francuska kojarzy nam się najczęściej jedynie ze ślimakami i żabimi udkami, potraw, które są dla niej charakterystyczne jest znacznie więcej. Jedną z popularnych potraw występujących w kuchni francuskiej jest na przykład flammekueche. Pod nazwą to skrywa się danie wykonuje się w formie tarty, a składniki, które są jego bazą to przede wszystkim ciasto chlebowe, cebula, śmietana oraz skwarki. Istnieją również nieco bardziej urozmaicone wersje flammekueche, które oprócz podstawowych składników, potrzebnych do wykonania tej potrawy, zawierają również sery (na przykład biały bądź emmentaler) lub na przykład ślimaki. Nazwa flammekueche w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pieczona w ogniu”, a to ściśle wiąże się z tradycyjnym, stosowanym dawniej, sposobem jej przyrządzania. Mimo, iż flammekueche jest kojarzona raczej z typową wiejską potrawą, spotkamy ją w menu w wielu restauracjach na terenie Francji. Jest to z pewnością danie, które pozwala na „zasmakowanie” odrobiny francuskiej tradycji kulinarnej.