Rate this post

Dla niektórych z nas (jeśli nie dla większości) nazwa dim sum niekoniecznie kojarzy nam się z kuchnią. Otóż pod nazwą tą kryje się jedna ze sztandarowych przekąsek kuchni orientalnej. Te małe chińskie pierożki bardzo często porównywane są do pochodzących z Hiszpanii tapas, bądź charakterystycznych dla greckiej kuchni mezedes. Dim sum to różnego rodzaju pierożki, które nadziewa się z farszem. Nadzienie pierożków wykonuje się zwykle z krewetek i mielonego mięsa (często wykorzystywanej w całej chińskiej kuchni wołowiny). Bardzo ważnym dodatkiem, który serwuje się do dim sum, jest sos sojowy (jest on wykorzystywany w chińskiej kuchni do wielu potraw), którego smak urozmaica się dodatkowo octem ryżowym, imbirem, sezamowym olejem czy też na przykład posiekaną porą. To co wizualnie różni dim sum z pewnością od polskich pierogów, to fakt, że są one otwarte. Przygotowanie dim sum nie jest wymagające, dlatego być może tym bardziej warto wprowadzić na swój talerz od czasu do czasu trochę orientalnego klimatu.