Warzywa są to bardzo różnorodne składniki wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Najlepsze są latem kiedy są świeże. Wówczas można zrobić z nich sałatki i surówki które podaje się do mięs czy ryb. Niektórzy ludzie uwielbiają także jadać je same co ma wpływ dosyć znaczny na zdrowie. Prawie każde warzywo się do tego nadaje ponieważ jego struktura na to pozwala. Taką wiedzę posiada kucharz dlatego on najlepiej je wykorzystuje aby się nic nie zmarnowało. Warzywa podaje się do każdej potrawy w różnej postaci. Wiele osób bardzo lubi jak z warzyw robi się przetwory na zimę. Gospodynie domowe mają wprawdzie więcej pracy ale za to jesienią i zimą mogą wyjąć te przetwory do obiadu. Mogą to być sałatki warzywne, ogórki w occie, kiszone czy też kapusta kiszona, buraczki w zalewie czy papryka marynowana. Warzywa są również doskonałym produktem z którego robi się zupy. Można z nich wykonać barszcz czerwony, biały, kapuśniak, rosół, pieczarkową, grochową czy fasolową. Oprócz tego z warzyw można także przyrządzić potrawy na drugie danie jak na przykład warzywa zapiekane czy z patelni. Są to tak doskonałe składniki że każdego dnia może być zupełnie inna potrawa. Jeśli kucharz ma niezliczone pomysły wtedy lokal czy dom pachnie warzywami przez cały dzień. Warzywa nadają się zatem na obiad jak i kolacje.