Wegańskie prosecco: Czym jest i dlaczego warto spróbować?
Prosecco jest jednym z najpopularniejszych win musujących na świecie i cieszy się ogromnym powodzeniem wśród miłośników wina i koktajli. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że niektóre rodzaje prosecco są nievegańskie. Czy słyszeliście kiedyś o wegańskim prosecco? Czym ono...
Cukiernia Jagódka - słodka oaza dla miłośników wypieków
Jeśli jesteś miłośnikiem wypieków, na pewno docenisz urokliwe miejsce jakim jest Cukiernia Jagódka. Ta mała cukiernia, położona w centrum miasta, oferuje szeroki wybór ciast, ciasteczek, tortów i innych słodkości, które z pewnością zadowolą każdego łasucha.
Cukiernia Jagódka to rodzinna firma, prowadzona przez trzy...
Kuchnia śródziemnomorska
Z dalekich oraz bliskich podróży przywozimy najróżniejsze pamiątki, ale największą z nich jest niezatarte wspomnienie estetycznych doznań. Kuchnia jest tym niezwykłym miejscem, w którym kumulują się barwy, zapachy oraz smaki. Udajmy się więc w kulinarną podróż do krajów basenu Morza Śródziemnego, których bogactwo stołu syci nie tylko żołądki,...
Większość brodawczaków rozwiaja się egzofitycznie, ale niektóre z nich, i to bez względu na lokalizację, mogą przyjmować postać endofityczną. Nabłonek płaski zbudowany z komórek uszkodzonych przez HPV nie musi proliferować (6, 22). Może się zdarzyć, że nie ujawni on skłonności ani do rozrostu egzofitycz- nego, ani endofitycznego, a zmiany...
Znaleźć się twarzą w twarz ze śmiercią jest prawdopodobnie najcięższym doświadczeniem człowieka. Być może właśnie to powoduje niechęć, by o śmierci mówić. Śmierć jest w naszej kulturze jednym z tabu i chociaż o niej nie mówimy – spychamy ją na krańce świadomości – to jednak wcale nie jesteśmy spokojniejsi....
Technika operacji. Operacja przepukliny oponowo-mózgowej przedniej z dostępu zewnętrznego. Znieczulenie ogólne, śródtchawicze z użyciem środków zwiotczających. Cięcie skórne zależne od położenia guza, ze zwróceniem uwagi na konieczność zachowania materiału do zamknięcia rany operacyjnej. Guz oddziela się od skóry preparując jego szypułę. Niekiedy konieczne jest wypreparowanie i czasowe odchylenie kości...
Jeśli chcesz otworzyć własną pizzerię, musisz przemyśleć kilka ważnych spraw, które będą stanowiły o jej sukcesie. Po pierwsze lokal o dobrym położeniu, do którego będą trafiać zarówno młodzi jak i starzy. Po drugie trzeba skompletować dobrą załogę - kucharzy i kelnerów, spod których rąk będzie wychodzić najlepsza pizza w...
Jaka pizza jest Twoją ulubioną? Czy wolisz tradycyjne smaki czy porywasz się często na oryginalne i wyjątkowe? Najbardziej tradycyjną pizzą jest tzw. margarita. Prosta w wykonaniu, jej smak bazuje przede wszystkim na dobrym cieście i żółtym serze. Tą pizzę bardzo lubią dzieci ponieważ dzieci z reguły lubią roztopiony żółty...
Każdy lubi dobrze i smacznie zjeść. Szukamy ciągle nowych smaków aby zachwycać podniebienia. Jednym z najbardziej znanych dań należących do tzw. fast foodów jest niewątpliwie pizza. Spotykana niemal na każdym kroku nie tylko w pizzeriach ale również innych barach i lokalach. Pizza stanowi często element menu ponieważ nie wymaga...
Jeżeli chcesz zjeść coś naprawdę dobrego, sycącego i zachwycającego podniebienie to spróbuj postawić na pizzę. Można się nią uraczyć w dobrej pizzerni w towarzystwie przyjaciół lub na randce we dwoje. Tradycyjnie pizzę popija się piwem ale równie dobra może być cola lub inny napój chłodzący. Pizza to również dobry...
Subtelne rozgałęzienia włókien nerwowych wegetatywnych docierają do wszystkich tkanek, do wszystkich zakamarków ciała. Rozszerzając lub zwężając naczynia krwionośne regulują one dopływ krwi do poszczególnych narządów, a włókna, zwane odżywczymi, podtrzymują przemianę materii i procesy życiowe komórek. Podobnie i hormony wraz z krwią docierają wszędzie, wywierając swe działanie na wszystkie...
Serowe calzone
Kategoria
Dodatki
Porcji
12'' Pizza (2-4)
Przygotowanie
75 Minut
Czas pieczenia
10-12 Minut
Trudność
Łatwe-Średnie
Składniki:
Nowojorskie ciasto na pizzę
450g ricotty
1 szklanka porozrywanej mozarelli
1 szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 260°C.
Weź 170g kulę ciasta i połóż na lekko obsypanym mąką blacie. Przy pomocy palców uformuj 6 calowe koło.
2/3 szklanki wymieszanych serów wyłóż na...
Pizza owocowa
Kategoria
Dodatki
Porcji
12'' Pizza (2-4)
Przygotowanie
45 Minut
Czas pieczenia
12-15 Minut
Trudność
Łatwe-Średnie
Do pizzy można dodawać przeróżne owoce. Dodając gruszki czy też ananas do mięsnej pizzy możesz stworzyć pyszną pizzę hawajską. Czasami do pizzy z szynką dodaje się również figi, by wydobyć pełen smak i aromat pizzy.
Możesz zrobić również deserową pizzę owocową, poprzez dodanie do...
Pizza meksykańska
Kategoria
Dodatki
Porcji
12'' Pizza (2-4)
Przygotowanie
45 Minut
Czas pieczenia
12-15 Minut
Trudność
Łatwe-Średnie
Oto 3 przepisy na pizzę meksykańską, wszystkie z użyciem kukurydzianego ciasta na pizzę. Pierwszy zawiera mielone mięso wołowe, drugi jest wegetariański, natomiast trzeca pizza przygotowana jest w stylu taco. Pizza meksykańska n°1
Składniki:
Kukurydziane ciasto na pizzę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała...
Włochy to państwo, które oczywiście bardzo często kojarzy się z jedzeniem. Faktycznie, Włosi uwielbiają jeść i też trudno się temu dziwić. Oferują wspaniałe potrawy, z których u nas chyba największą popularnością cieszy się pizza. W Polsce raczej nie uraczymy prawdziwych włoskich pizzerii. Niemniej jednak w wielu lokalach znajdziemy pyszne...
Jest faktem poniekąd oczywistym, że pizza kojarzy się większości ludziom od razu z krajem i kulturą Włochów. Pizza tatuowana mianem „pizza włoska” jest jednak bardzo specyficznym daniem i tylko wyrób według odpowiedniego przepisu może nosić takową nazwę. Tajemnica przygotowania idealnej pizzy włoskiej tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym cieście...
Kulinaria nie ograniczają się w naszym kraju tylko i wyłącznie do gotowania polskich potraw, których wielu rodaków ma już tak naprawdę dość. Nie ma się czemu dziwić skoro na naszych stołach ciągle króluje mielony z kapustą, żurek, barszcz i zupa grochowa. W większości przypadków naszym rodakom po prostu tego...
Raczej nikt nie powinien dyskutować z twierdzeniem, że pizza jest jedną z bardziej popularnych potraw na świecie. Jak tylko zagłębicie się w jej historię okaże się, że należy ją zaliczyć także do grona najstarszych dań. Dlaczego? Pierwsze doniesienia o płaskich plackach chlebowych z przyprawami odnaleźć można już w starożytnej...
Mimo iż pizza może się wydawać daniem niezwykle jednorodnym, takim nie jest. Na przestrzeni wielowiekowej tradycji przygotowywania tej potrawy narodziło się kilka jej rodzajów. Najczęściej w typologii odnaleźć można pizzę neapolitańską. Jest to gatunek, który ma najsilniejszą więź z regionalnymi produktami. Okazuje się bowiem, że aby móc poprawnie wykonać...
Raczej żadnego Polaka nie trzeba będzie przekonywać, że Kraków jest miastem, które ma silne zakorzenienie w historii naszego kraju. Piętno wielowiekowej stolicy sprawiło, że do dzisiaj małopolskie miasto jest ważnym ośrodkiem kulturalnym, oświatowym i nawet kulinarnym. Pomiędzy murami starówki odnaleźć można ogromną liczbę restauracji. Część z nich proponuje iście...
Coraz częściej o pizzy mówi się nie tylko w kategoriach kulinarnych. Danie jest zdrowe oraz bardzo silnie zapisało się chociażby w popkulturze. Praktycznie w każdym serialu bohaterowie decydują się na ten posiłek. Ponieważ pizza otacza nas praktycznie wszędzie, nie ma się co dziwić, że grupa ludzi postanowiła ustanowić kilka...
Gotowanie dla wielu ludzi to nie tylko codzienna przyjemność, którą można rozwijać w wolnych chwilach, ponieważ mnóstwo jest osób, dla których gotowanie jest życiową pasją, która jest wyznacznikiem przez całe życie. Każdy z nas niejednokrotnie marzy zjeść coś niespotykanego, czego tak naprawdę w naszym kraju nie sposób spotkać. Różnorodność...
Trudno znaleźć na całym świecie człowieka, który nie lubi dobrze zjeść. Jeśli chodzi o jedzenie, gusta poszczególnych ludzi mogą się całkowicie różnić od siebie. I tak jeden człowiek może być zwolennikiem kuchni chińskiej, a inny włoskiej. Ktoś inny może lubić sushi, a ktoś inny może surowej ryby po prostu...
Włosi przywiązują ogromną wagę do jedzenia. Mimo, iż kuchnia włoska skrywa w sobie mnóstwo różnorodnych smaków i aromatów, wyróżnia się pewne produkty, na których się głównie bazuje. Nieodłącznym elementem wielu włoskich dań, który stanowi pewnego rodzaju uzupełnienie, jest pieczywo. Na włoskich stołach pieczywo ma swoje miejsce właściwie podczas każdego...
Kuchnia brazylijska z pewnością w dużym stopniu różni się od naszej narodowej. Jednak oprócz tego, że w Brazylii królują zupełnie inne potrawy, różnice wynikają również ze sposobu żywienia. Śniadanie prawdziwego Brazylijczyka rozpoczyna się od czarnej, mocno zaparzoną i piekielnie mocno posłodzoną kawy (tak zwana cafezinho). Śniadanie w kuchni brazylijskiej...
Wiele osób nie ma pojęcia, jak otwiera się kokosa. Niestety, użycie niewłaściwych narzędzi, typu młotek i dłuto, może doprowadzić do utraty owocu. Najlepiej jest wywiercić dziurkę, a następnie odlać mleczko do pojemniczka. Pozostałą część łatwo obierzemy z łupinki, jeżeli wsadzimy ją na chwilę do nagrzanego piekarnika. Można też zaryzykować...
Nachos jest potrawą wywodzącą się z kuchni meksykańskiej. Bazą tego dania są niewielkich rozmiarów kawałki słynnej meksykańskiej tortilli. Wierz tortilli pokryty jest roztopionym sosem. Nachos jest raczej przekąską bądź przystawką niżeli opcją głównego dania obiadowego. Nachos podaje się na stół w towarzystwie sosów. Ich spożywanie, poprzedza się zamoczeniem w...
Minestrone to jedno z dań, które bardzo dobrze znane jest Włochom. Minestrone to dokładniej zupa, której bazowymi składnikami są warzywa. W największej ilości zużywa się takich warzyw jak cukinia, marchew, zielony groszek, szpinak oraz fasolka szparagowa. W przygotowywaniu minestrone panuje pewna swobodność, ponieważ nie ma dokładnego przepisu, według którego...
W kuchni wietnamskiej wyróżnia się wiele potraw i smakołyków, które są przedstawicielami tamtejszej sztuki kulinarnej. Jedną z takich potraw jest nem. Nem to postać zawiniętego w jadalny, ryżowy papier farszu, który wykonany może być z mięsa, krewetek, warzyw a także kombinacji tych składników. W polskiej kuchni nem znane są...
Wśród wszystkich kuchni arabskich jedną z najbardziej zaskakujących i ciekawych jest z pewnością kuchnia marokańska. Z kuchnią tą kojarzonych jest wśród innych nacji, kilka, charakterystycznych potraw. Jednym z popularnych dań jest z pewnością, spożywana w okresie ramadanu, harira. Jest to zupa, którą wykonuje się z takich składników jak kolendra,...