Rate this post

Pizza to przede wszystkim ciasto i dodatki. I ciasto na pizzę i dodatki do pizzy powinny być przyrządzone oraz skomponowane w odpowiedni sposób. Włoskie pizzerie przygotowują najlepszą pizzę i najlepsze ciasto do pizzy – tak powie niejedna osoba. Oczywiście, ciężko w Polsce znaleźć prawdziwą pizzę, która byłaby przygotowywana z włoskich składników i według włoskiej receptury. Nie oznacza to jednak tego, że nie znajdziemy w naszym kraju pysznej pizzy. Nierzadko sekretem jest ciasto. Nawet najlepsze i najlepiej dobrane dodatki do pizzy nie będą smakowały wspaniale, gdy ciasto będzie po prostu niezbyt smaczne. Dlatego tak bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie ciasta do pizzy. Wbrew pozorom jednak nie jest to takie trudne.

Wiadomo, że ciasto do pizzy to przede wszystkim rozróżnienie na ciasto cienkie i grube. W miejscach takich jak pizzerie klient najczęściej ma wybór. Decyduje się albo na takie danie jak pizza na cienkim cieście, albo pizza na grubym cieście. Trudno powiedzieć, która pizza smakuje lepiej. Każdy ma przecież swoje upodobania w tym temacie. Jedno jest pewne – nie brakuje zwolenników zarówno pizzy na grubym cieście, jak i pizzy na cienkim cieście. Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta do pizzy to mąka, drożdże, olej, woda lub mleko, sól oraz cukier. Przepisy na ciasto do pizzy są jednak różne. Niektóre uwzględniają jeszcze masło, albo ser…

Pulchne ciasto do pizzy czy jednak cienkie? Przygotowując w domu pizzę domową możemy sami o tym zdecydować. Zdecydowanie jednak najczęściej przyrządzana domowo pizza jest na grubszym i pulchnym cieście, ponieważ takie jest po prostu łatwiej przygotować. Można jednak cienko rozwałkować ciasto, aby uzyskać inny efekt.