Ciasto na pizzę Zucchini | |
Kategoria | Ciasto |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 70 Minut |
Czas pieczenia | 40 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Ciasto Zucchini różni się od tradycyjnej włoskiej pizzy: w jego skład wchodzą jajka, a ciasto piecze się przed wyłożeniem dodatków. Ciasto Zucchini ma mniej kalorii i całkowicie inny smak w porównaniu z tradycyjnym ciastem.
Składniki:
- 3 1/2 szklanki startej cukinii
- Sól
- 1/3 szklanka mąki
- 3 jajka, lekko ubite
- 2/3 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umieść cukinię w durszlaku i lekko posól.
- Po piętnastu minutach wyciśnij z niej wodę.
- Połącz w misce wraz ze wszystkimi składnikami.
- Wyłóż na natłuszczonej blaszce.
- Piecz w 180°, aż wierzch będzie suchy i lekko brązowy. Zajmie to około 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika, dodaj wybrany sos, ser i dodatki.
- Umieść ponownie w piekarniku i piecz w 180°C przez kolejne 20 minut.
Dodatkowe informacje:
- Jeśli ciasto pomimo odciśnięcia wody będzie nadal mokre, dodaj więcej mąki i parmezanu.