Rate this post
Ciasto na pizzę Zucchini
Kategoria Ciasto
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 70 Minut
Czas pieczenia 40 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Ciasto Zucchini różni się od tradycyjnej włoskiej pizzy: w jego skład wchodzą jajka, a ciasto piecze się przed wyłożeniem dodatków. Ciasto Zucchini ma mniej kalorii i całkowicie inny smak w porównaniu z tradycyjnym ciastem.

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki startej cukinii
  • Sól
  • 1/3 szklanka mąki
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 2/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Umieść cukinię w durszlaku i lekko posól.
  2. Po piętnastu minutach wyciśnij z niej wodę.
  3. Połącz w misce wraz ze wszystkimi składnikami.
  4. Wyłóż na natłuszczonej blaszce.
  5. Piecz w 180°, aż wierzch będzie suchy i lekko brązowy. Zajmie to około 20 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika, dodaj wybrany sos, ser i dodatki.
  7. Umieść ponownie w piekarniku i piecz w 180°C przez kolejne 20 minut.

 

Dodatkowe informacje:

  • Jeśli ciasto pomimo odciśnięcia wody będzie nadal mokre, dodaj więcej mąki i parmezanu.