Rate this post

Składniki:

1kg mąki
30g drożdży piwnych
1 łyżka soli
woda
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Gdy na wierzchu powstanie piana, będzie to znaczyło że są one gotowe do dalszego użycia. Wysypać mąkę na stolnicę w formie małego stożka i po uprzednim dodaniu drożdży i soli należy ugnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie należy zawinąć ciasto w czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Jeżeli chcesz, możesz dodać do ciasta trochę oliwy. Wskazana powyżej ilość drożdży i oliwy podana jest w proporcji na 1 kilogram mąki.

W sklepach dostępne są również drożdże w proszku, do przesiania razem z mąką, ale lepiej jest używać świeżych, sprzedawanych w małych kawałkach.

Do przygotowania ciasta możesz użyć mąki, z której wypieka się chleb. Jeżeli wolisz, możesz także użyć mąki durum lub mieszanki pół na pół mąki zwykłej/kartoflanej lub kukurydzianej/sojowej.