Rate this post

Wybierając do swojej kuchni blat wykonany z naturalnych kamieni, takich jak granit lub marmur, należy w pierwszej kolejności naleźć właściwego dostawcę, gdyż tego typu blaty wykonywane są po złożeniu zamówień. Główną zaletą blatu kamiennego jest jego wysoka odporność na wysokie temperatury, a więc stawianie na nim rozgrzanych naczyń kuchennych nie spowoduje żadnych uszkodzeń. Kolejną zaletą jest wytrzymałość na uszkodzenia, w postaci zadrapań, zarysowań, do których może dochodzić, jeśli nie jest używana deska do krojenia. Blat kamienny ma jednak swoje wymagania. Jego dość znaczny ciężar wymaga dodatkowych wzmocnień przy szafkach. Łatwiejsze jest czyszczenie blatów granitowych, gdyż zaplamienia nie wnikają na stałe w powierzchnię i można do ścierania stosować powszechnie dostępne środki czyszczące. Blat marmurowy wymaga jednak staranniejszych zabiegów, konieczna jest jego wcześniejsza impregnacja, żeby nie doszło do trwałych zaplamień. Utrzymywanie go w czystości można przeprowadzać przecierając miękką, wilgotną ścierką lub z użyciem środków do czyszczenia powierzchni marmurowych.