Włochy kolebką pizzy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Pizza przybyła do nas z Włoch i od razu została pokochana jako danie proste, tanie, pozwalające wykorzystać wiele resztek składników, które zalegają często w lodówkach. Bazą dla pizzy jest ciasto drożdżowe, które posmarowane jest sosem z pomidorów i pokryte dowolnym rodzajem i ilością składników. Poza sosem pomidorowym jednym z najczęściej występujących składników jest żółty ser, najczęściej mozarella ponieważ ma niezastąpione właściwości podczas pieczenia w wysokiej temperaturze – rozpuszcza się i staje się ciągnąca, i miękka. Ponieważ jak pizza to sos pomidorowy, a jak sos to również zioła – w największej ilości bazylia i oregano. Pizza wypiekana jest najczęściej w specjalnych piecach ale można ją równie dobrze przygotować w zwykłych domowych piekarnikach. Ważne jest jednak aby zachować wysoką temperaturę pieczenia bo ciasto drożdżowe właśnie tego wymaga. Pomimo, że przeważnie pizzę je się na gorąco, zaraz po wypieczeniu, to nie ma żadnych przeciwwskazań aby jeść ją na zimno po ostudzeniu. W tym przypadku wszystko zależy chyba od składników z jakimi pizza została zrobiona, ponieważ nie wszystkie są smaczne podawane na zimno, niezależnie od tego czy podawane są na pizzy czy oddzielnie. Pizza to bardzo smaczna potrawa i często z uwagi na szybkość przygotowania, zaliczana jest do fast foodów. Ponadto zwraca się uwagę na jej dużą kaloryczność, która może co nieco odstraszać, ale przecież czasami warto sobie pofolgować. Pizza to dla niektórych rarytas, który na stole pojawia się od święta gdy chcemy zjeść coś wyjątkowego. Dla innych pizza to codzienny posiłek ponieważ nie potrafią obejść się bez chociaż jednego, małego kawałeczka. Trzeba przyznać, że ma czego żałować ten kto do tej pory nie spróbował i powinien bardzo szybko nadrobić zaległości. Pizzerni dookoła nie brakuje więc możliwości jest wiele ale jeśli próba jest pierwsza najlepiej posłuchać prawdziwych smakoszy i wybrać się do tej najbardziej polecanej aby dobre wrażenia i smak na podniebieniu pozostał na długo w pamięci.

Author:

Related Post

top