Własna pizzeria
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Jeśli chcesz otworzyć własną pizzerię, musisz przemyśleć kilka ważnych spraw, które będą stanowiły o jej sukcesie. Po pierwsze lokal o dobrym położeniu, do którego będą trafiać zarówno młodzi jak i starzy. Po drugie trzeba skompletować dobrą załogę – kucharzy i kelnerów, spod których rąk będzie wychodzić najlepsza pizza w mieście. Po trzecie – menu. Należy zdecydować jakie rodzaje pizzy będziemy serwować, jakie dodatki zaproponujemy gościom, ile będzie pizzy w naszym menu i oczywiście należy ustalić cennik. Ceny pizzy nie mogą być wygórowane ponieważ pizza to nie jest danie dla bogaczy. Ma ona być w zasięgu wszystkich bo jako taka została stworzona. Jednakże ceny muszą pokrywać to co zainwestowaliśmy w zrobienie danej pizzy i dawać choć niewielki zysk. Trzeba się tutaj zastanowić czy stawiamy w naszej pizzerni na jakość czy na ilość. Wybór nastawiania kształtuje bowiem pracę w lokalu a z czasem zainteresowanie klientów. Klienci bowiem szybko odkryją czy pizza jest wyjątkowa i czy robi się ją z pasją. Jeżeli pizzę robi się masowo tylko po to aby ją sprzedać to z czasem przestanie ona po prostu smakować. Lepsza okaże się pizza konkurencji lub ta robiona w domu. Wyjątkiem mogą być te pizzernie, które mają monopol na pizzę w mieście bo są jedynymi lokalami. Jednak trzeba się liczyć z tym, że jeżeli pizza będzie miała niesmaczne ciasto albo dodatki to i tak, nawet samotna w mieście, straci swoich klientów. Otwarcie pizzerni nie różni się niczym od otwarcia innego lokalu gastronomicznego. Tematem przewodnim takie lokalu jest po prostu pizza i to wokół niej wszystko się kręci. Dobrze więc jeśli kucharze, których zamierzamy zatrudnić, znają się na robieniu pizzy i mogą nam to zaprezentować zamiast dyplomów szkół gastronomicznych. Pizza będzie najważniejsza a dyplomem nie podniesiemy jej smaku. Aby przyciągać klientów warto również dbać o czystość i schludność lokalu oraz dobra reklama w mediach lokalnych i w formie ulotek. Pizzernia może być źródłem sukcesu ponieważ pizza znana jest na całym świecie, należy jednak naprawdę przyłożyć się do jej tworzenia.

Author:

Related Post

top