Rate this post

Są smaczne, łatwe w przyrządzeniu, poprawiają wagę i mają mnóstwo wartości odżywczych – tak w skrócie można scharakteryzować warzywa. Tych jest mnóstwo, podobnie wspomnianych już składników, których dostarczają. O czym mowa? Przede wszystkim o białku, których fantastycznym źródłem jest zielony groszek, bób, kukurydza, jarmuż i brukselka. Warzywa dostarczają też skrobi, a najlepiej znaleźć ją w korzeniu pietruszki, selerze czy zielonym groszku. Z kolei warzywa kapustne, papryka czy chrzan mają w sobie mnóstwo witaminy C. Tylko pomyśl, koniec już z łykaniem tabletek, które posiadają tę witaminę. Teraz to wszystko dostarczysz w swoich posiłkach! Zaoszczędzisz, a w twojej kuchni zagoszczą nowe składniki. Dodajmy też, że warzywa bogate są w witaminy grupy B, a ta grupa odpowiada przede wszystkim za pracę układu nerwowego. Warzywa są także doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy PP oraz witaminy K. A to wciąż nie wszystko. Czy nadal muszę cię zachęcać? Myślę, że już sam jesteś przekonany do zakupu i spożywania warzyw.