Rate this post

Mówi się, że warzywa są zdrowie. I trudno nie przyznać racji wszystkim osobom, które na każdym kroku w ten sposób próbują ułatwić komuś trzymanie odpowiedniej i zdrowej diety. Ale jakie warzywa? Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że … wszystkie bardziej lub mniej wpływają na nasz organizm. Wszystkie mają wartości odżywcze, których potrzebuje nasz organizm i bez których ciężko jest mu się obejść. Jak przyrządzać warzywa? Najlepiej brać je prosto z naszego przydomowego ogródka, ale taka możliwość – powiedzmy sobie szczerze – jest brana pod uwagę wyłącznie latem i pierwszymi miesiącami zimy, kiedy te warzywa tam rosną. Warzywa, jeśli długo są przechowywane tracą swoją wartość odżywczą, a i ich jakość ulega obniżeniu. Bo działają tam wciąż enzymy, które dzięki warzywom dojrzewają i w pewien sposób oddychają, czyli związki złożone zamieniają się w związki coraz bardziej proste. I tak z wartościowych składników powstaje np. cukier prosty, który nie dostarcza już tak wielu wartości.