Warto znać przyprawy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Przyprawy nie tylko wzmacniają smak i zapach potraw ale powodują, że dania stają się lekkostrawne a przez to dużo zdrowsze. Lista przypraw jest długa, warto znać najpopularniejsze z nich. Bazylia to wszechstronna przyprawa o lekkim, korzennym zapachu i lekko słodkim posmaku. Wzmaga apetyt i zbawiennie działa na żołądek, idealna do pomidorów, sałatek, mięs i sosów. Czosnek to kontrowersyjny dodatek ze względu na intensywny, charakterystyczny zapach. Polecany do serów, marynat, warzyw, mięs i kiszonek. Od lat używany w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Któż z nas nie pił słynnej mieszanki miodu, mleka, masła i czosnku. Cynamon o pięknym brązowym kolorze i korzennym smaku i zapachu dodawany jest do ciast, deserów i słodkich dań. Niezastąpiony dodatek do grzanego wina lub piwa. Estragon o właściwościach przeciwzapalnych idealnie komponuje się z daniami z jajek i ryb. Imbir o korzennym zapachu i ostrym smaku dodawany jest do ciast, pierników, herbaty, likierów i piwa. Jest mocnym akcentem w pikantnych potrawach mięsnych, marynatach i sosach. Łagodzi kaszel, obniża cholesterol i ciśnienie. Cudowny aromat jałowca podnosi smak potraw z dziczyzny, dodaje się go do wódek. Kapusta kiszona nie obejdzie się bez kminku, który dodajemy także do surówek i pieczywa. Pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia. Liść laurowy aromatyzuje zupy, sosy i potrawy mięsne. Liść przed podaniem potraw usuwamy. Umieszczony w mące skutecznie odstrasza wołki zbożowe. Oczywiście lista przypraw jest długa, nie wyobrażamy sobie kuchni bez pieprzu, ziela angielskiego, tymianku, szałwi, oregano czy rozmarynu.

Author:

Related Post

top