Smacznie zjeść
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Każdy lubi dobrze i smacznie zjeść. Szukamy ciągle nowych smaków aby zachwycać podniebienia. Jednym z najbardziej znanych dań należących do tzw. fast foodów jest niewątpliwie pizza. Spotykana niemal na każdym kroku nie tylko w pizzeriach ale również innych barach i lokalach. Pizza stanowi często element menu ponieważ nie wymaga dużych zdolności kulinarnych aby ją przygotować. Owszem bardzo dobra pizza wymaga umiejętności wykonania bardzo dobrego pokładu czyli ciasta. Właśnie ciasto to element sukcesu smacznej pizzy. Może ono być cienkie lub grube, może być bardziej lub mniej wypieczone. Niby żadna filozofia zagnieść mąkę, wodę, drożdże i trochę soli alb stworzyć arcydzieło. A jednak, to co proste często okazuje się być bardzo skomplikowane. Próbując zrobić pizze w domu często wychodzi nam zakalec, drożdże nie chcą rosnąć, ciasto zamiast rosnąć pali się i staje twarde. Zdarzają się też pizze niedopieczone, surowe, albo takie, które wyrastają za bardzo gubiąc smak składników, które są na nich umieszczone. No właśnie, co ze składnikami? Co położyć na pizze aby była smaczna? Praktycznie może to być wszystko w zależności od gustu. Podstawą jest na pewno sos pomidorowy, który znajduje się na każdej pizzy. Poza sosem każdy kładzie to co lubi. Na przykład rozmaite rodzaje sera, mięsa, szynek czy salami. Powierzchnia ciasta może być bogata w warzywa albo owoce, może też smakować owocami morza. Pizza to po prostu danie, które pozwala rozwinąć kreatywność smaków. Można dobierać różnorodne składniki i mieszać je ze sobą szukając nowych kompozycji. Pizza może też stanowić świetny sposób na zagospodarowanie resztek, które mamy w lodówce. Gdy nie wiesz co zrobić z resztką żółtego sera, kilkoma plasterkami boczku, jednym pomidorem i cebulą – zrób pizze. Wykorzystasz składniki i apetycznie się najesz. Pizza to świetny pomysł na imprezę w knajpie lub przyjęcie dla znajomych w domu. Za pizzą przepadają zarówno dorośli jak i dzieci. Zaliczana jest do bardziej kalorycznych dań ale trzeba przyznać, że to co nie ma tylu kalorii nie zawsze jest aż tak smaczne.

Author:

Related Post

top