Rate this post

Smakowite i elegancko podane włoskie przystawki mają stanowić wstęp do rozkosznej uczty dla podniebienia natomiast deser ma być jej słodkim zwieńczeniem. I w tym względzie mistrzom kuchni włoskie nie brakowało pomysłowości, prowadzącej to stworzenia rozpływających się w ustach bajecznych łakoci.

Wśród nich pojawia się chyba jeden z najsłynniejszych deserów włoskich a mianowicie tiramisu. Światowej popularności nie można mu odmówić a stoi za nią nie tylko wyborny smak delikatnego mascarpone ale i łatwość w przygotowaniu. Obiegowa opinia głosi, że nawet osoby niezbyt utalentowane w tym kierunku poradzą sobie z jego wykonaniem. Jedyną wadą tiramisu jest kaloryczność, ponieważ sławny serek z jakiego jest zrobione należy do miękkich serów tłustych. Jednak czymże jest duża wartość kaloryczna wobec walorów smakowych, jakim niezwykle trudno się oprzeć.

Ten ciekawie prezentujący się deser przygotowywany jest w dużych prostokątnych formach lub też w pucharkach gotowych do podania. W smaku podobny jest jak sernik na zimno, którym chętnie zajadamy się w Polsce, a oprócz sera także ważnym składnikiem są biszkopty. Istotnym jest aby dla uzyskania prawdziwego włoskiego tiramisu użyć pełnotłustego mascarpone wytwarzanego ze śmietanki.

Inna opcja nie jest już tak kusząca, ponieważ tylko ten biały serek jest tak kremowy i gładki. Tradycyjnie należy go wymieszać z żółtkami wcześniej utartymi w cukrem na puszystą masę i pianą z białek. Natomiast biszkopty (mogą być gotowe lub upieczone samodzielnie) muszą zostać namoczone w mocnym naparze z kawy połączonym z likierem amaretto a jeśli będą gotowe należy je ułożyć w pucharku warstwami na przemian z masą serową. Wierzch posypuje się kakao lub startą czekoladą.

Gotowe do spożycia tiramisu musi zostać wcześniej schłodzone w lodówce przez kilka godzin. Istnieje wiele sposobów na zrobienie deseru. Inni niż ten przytoczony wyżej zakłada użycie śmietany kremówki zamiast jaj, która musi zostać ubita na puszysto po wcześniejszych schłodzeniu.