Serowe calzone
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
Serowe calzone
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 75 Minut
Czas pieczenia 10-12 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Składniki:

  • Nowojorskie ciasto na pizzę
  • 450g ricotty
  • 1 szklanka porozrywanej mozarelli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 260°C.
  2. Weź 170g kulę ciasta i połóż na lekko obsypanym mąką blacie. Przy pomocy palców uformuj 6 calowe koło.
  3. 2/3 szklanki wymieszanych serów wyłóż na jednej jego połowie natomiast drugą na niego zawiń. Dokładnie zamknij, upewniając się, że ser nie wypada z ciasta.
  4. Uklep calzone, by wyrównać nadzienie w cieście.
  5. Sprawdź ponownie czy ser nie wypada z ciasta, w razie czego dokładnie upchaj go ośrodka i porządnie zamknij.
  6. Wyłóż calzone na lekko natłuszczonej blaszce lub na kamieniu do pizzy.
  7. Na wierzchu calzone zrób nacięcie.
  8. Umieść na środkowej półce piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż do zbrązowienia.
  9. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem pomidorowym, możesz nim polać gotowe calzone lub podawać go obok do maczania.
Author:

Related Post

top