Rate this post

W kuchni włoskiej przygotowuje się wiele dań, które bazują na zdrowych i pożywnych produktach. Słynna sałatka caprese jest doskonałym tego przykładem. W podstawowej wersji tej sałatki wykorzystuje się trzy zasadnicze składniki: pomidory, ser mozarella oraz liście świeżej bazylii. Ze względu na taką kompozycję, bardzo często sałatkę caprese nazywa się również sałatką „trzech kolorów” (tak dobrane barwy mają odzwierciedlać kolory włoskiej flagi). Dla wydobycia z sałatki capresse tego co najlepsze, kluczowym jej składnikiem jest również pieprz oraz słynna we Włoszech oliwa z oliwek. Sałatka capresse nie ma formy tradycyjnych sałatek, przypomina raczej poprzekładane składniki, których oddzielne konsumowanie nie sprawia raczej większej trudności. Zarówno pomidory jak i mozarella pokrojone są w dosyć dużych rozmiarów kawałki, a całość opleciona jest liśćmi świeżej bazylii, której listków najczęściej się nie rozdrabnia. Sałatka caprese jest bardzo popularna również w innych krajach. Okazuje się być bardzo dobrą alternatywą na lekką, a jednocześnie zdrową i pożywną przekąskę.