Rate this post

Potrawy w kuchni można zrobić na wiele sposobów. Wiele zależy od możliwości i umiejętności kucharza jak również zapotrzebowania na dania. Niektóre z nich są gotowane i podaje się je na obiad. Najlepiej smakują kiedy są ciepłe dlatego kucharz musi tak je przygotować aby klient był zadowolony. Do gotowanych dań najbardziej zaliczyć można zupy, sosy, gulasze, dania mięsne czy też niektóre dania warzywne. Gotowanie sprawia że składniki stają się bardzo miękkie i ich smak miesza się ze sobą. Do gotowanych dań można podawać także surówki z warzyw. Odmianą gotowania może być na parze. Kolejnym sposobem przyrządzania potraw w kuchni jest ich smażenie. Odbywa się ono na patelni gdzie podstawą smażenia jest olej. Można także użyć masła, margaryny, tłuszczów czy smalcu. Wiele zależy od tego, co smaży się na patelni oraz jaki ma być smak. Można tam wrzucić mięso, rybę, warzywa a nawet niektóre owoce. Czasami robi się je razem a czasem osobno. Kucharz wykonuje smażenie na dużej patelni zazwyczaj na większym ogniu. Kiedy się potrawa zarumieni ściąga się ją z ognia. Inną odmiana przyrządzania potraw może być również pieczenie. Tutaj zapieka się dania obiadowe w postaci zapiekanek jak również pyszne kolacje. Jednak do najbardziej znanych form należy pieczenie ciast które staje się ulubionym zajęciem gospodyń domowych.