Rate this post

Na pewno wielu z nas miało okazję spróbować risotto. W kuchni polskiej (oraz w wielu innych europejskich kuchniach) bardzo często przygotowuje się tą ryżową potrawę, jednak niezaprzeczalny fakt stanowi to, że jest to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Bazą risotto jest ryż. Jego przygotowanie rozpoczyna się od podsmażenia na tłuszczu w towarzystwie cebuli oraz czosnku. Następnie gotuje się go w obecności białego, wytrawnego wina (może to być również inny trunek), a następnie łączy się go rosołowym wywarem, w którym obowiązkowymi dodatkami są sól oraz szafran. Kiedy ryż jest gotowy, dodaje się do niego utarty parmezan (jeden z najbardziej popularnych gatunków sera na terenie Włoch), lekko osolonym masłem, jogurtem, bądź też innymi składnikami, które uczynią całość bardziej aksamitną i delikatną. Risotto podaje się na wiele różnych sposobów. Można łączyć przygotowany ryż z wątróbką, drobiem, rybami, grzybami, owocami morza czy też na przykład warzywami (ta forma risotto jest z pewnością najczęstszą, którą serwuje się w kuchni polskiej).