Rate this post

Gotowanie i przygotowywanie posiłków jest dla wielu osób czarną magią. Na szczęście, istnieje wiele niekonwencjonalnych sztuczek, które pozwolą nam poradzić sobie z posiłkami dużo szybciej. Większość z nich nie wymaga żadnego skomplikowanego sprzętu, a wręcz przeciwnie – opiera się na narzędziach i produktach dostępnych w każdej polskiej kuchni. Warto znać tego rodzaju zabiegi, gdyż znacząco przyspieszą one procedurę przygotowywania jedzenia, a ich wykonanie nie jest trudne nawet dla początkujących kucharzy. Obieranie warzyw może być dużo prostsze i skuteczniejsze. Paprykę i bakłażany najlepiej jest obierać palcami, bez wykorzystania noża, gdyż w przeciwnym wypadku będą one czernieć. Do ich siekania natomiast można użyć drewnianej, zaostrzonej łopatki. Obieranie pomidorów ze skórki może być wykonane bez użycia wrzątku – wystarczy przetrzeć je tępą stroną noża, a następnie ściągnąć skórkę. Warto to zrobić, gdyż skórka od pomidorów może być przyczyną dolegliwości trawiennych, jeżeli przylepi się do ścianki żołądka.