Rate this post

Brukselka – warzywo smaczne, przypominające kapustę, właściwie to jest jego warzywną. Roślina ta – dodajmy – ma około dwóch lat i należy do tychże właśnie rodzin kapustowatych. Przypuszcza się, że jej nazwa wzięła się stąd, że została właśnie wynaleziona w Belgii, której stolicą jest nomen omen Bruksela. I to na tyle informacji na temat tego warzywa, teraz zajmijmy się tym jak moglibyśmy wykorzystać je w kuchni. Otóż co warto podkreślić już na samym początku właśnie ta roślinka dodaje niesamowicie dużo koloru, wszystkim potrawom, które możemy podziwiać na zimowym i jesiennym stole. No bo powiedzmy sobie szczerze, raczej nie jest tam zbyt kolorowo, ponieważ utrudniony jest dostęp do warzyw i owoców, których okres wegetacji przypada na wiosnę oraz lato. W tym to właśnie artykule postaram się nieco rozjaśnić wam na czym polega dodanie brukselki do poszczególnych potraw i jak bardzo sprawia to, że owe potrawy są jeszcze lepsze. Użycia brukselki z pewnością nie będziecie żałować.

Myślę, że warto od razu sobie tutaj powiedzieć, że brukselka to jedna z nielicznych warzyw, które tak naprawdę o wiele lepsze są w okresie zimowym, niż podczas wiosny albo lata. Dlaczego? To akurat bardzo proste. Okazuje się bowiem, że na przymrozku ubywa nieco goryczy tejże właśnie brukselki, przez co smakuje ona o wiele lepiej. Pewnie wydaje Ci się, że brukselka to najgorsze to można jeść, ale uwierz, że odpowiednio przygotowana i podana właśnie zimą zdoła przekonać nie jednego krytyka jej smaków. Jeśli nie smakuje Ci brukselka, to jestem pewien, że to właśnie dlatego, że ta którą jadłeś nie była odpowiednio przygotowana. Najlepiej, gdy ta roślina z rodziny kapustowatych jest nieco wypieczona, bowiem właśnie wtedy do naszych kubków smakowych i nosa może dotrzeć niesamowity słodki smaczek. Dodatkowo do brukselki warto dodawać między innymi tłuste mięsko i orzechy. Wtedy smakuje ona o wiele, wiele lepiej niż podana sama to jest bez niczego więcej.

Wiemy już doskonale czym jest i jak można spożywać brukselkę, aby nie traciła ona najważniejszych wartości odżywczych i składników, które wzbogacają jego smak. Teraz zastanówmy się nad konkretnymi przepisami na dania, które mają w sobie nieco, albo też bardzo dużo brukselki. Przede wszystkim musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje taka brukselka, które jest wypieczona. To właśnie wtedy da się w jej wyczuć słodki smak i aromat, który sprawia, że nawet najwięksi sceptycy tego warzywa, będą zaciekawieni co to za smakołyk tak świetnie pachnie oraz smakuje. Pamiętajmy też, że brukselkę świetnie jest łączyć z mięsem, a najlepiej nawet z boczkiem, a także z orzechami włoskimi, laskowymi i wieloma, wieloma innymi. Przyrządzić możemy na przykład taką pomarańczową brukselkę z masłem. Uwierzcie mi, że wygląda i smakuje to naprawdę znakomicie. Oprócz tego pamiętajmy także o tym, aby brukselkę wykorzystywać w swoich sałatkach. Można na przykład połączyć ją z mozzarellą, albo orzechami.

Zastanówmy się jeszcze nad jakimś konkretnym przepisem na brukselkę. W tym materiale postaram się przedstawić jak najwięcej informacji na temat zawijanej w boczku lub też blanszowanej brukselce. W jaki sposób możemy to zrobić? Wydaje się całkiem proste. Na samym początku będziemy musieli zawinąć brukselkę boczek, a następnie umieścić ją na jakimś naczyniu żaroodpornym, polać nieco roztopionym masłem, dodać do tego także nieco miodu oraz tymianku i wszystko to piec w temperaturze jakichś stu sześćdziesięciu stopni. Skąd wiemy, że czas pieczenia się skończył? Wtedy, gdy nasza brukselka będzie już chrupka. Prawda, że było to naprawdę bardzo proste? No właśnie i takie jest. Nie ma co wymagać, że dania z brukselką będą szczególnie trudne do wykonania. A to wszystko właśnie za sprawą faktu, że brukselka ma naprawdę dobry smak i aromat i świetnie komponuje się z innymi warzywami, a nawet owocami i produktami, które poprawią smak naszej potrawy, czy też naszego deseru.