Rate this post

Ten, kto miał styczność z kuchnią żydowską, wie, że królujące w niej potrawy są niezwykle oryginalne i różnorodne. Wszystkie potrawy pochodzące z tej kuchni przygotowywane są z zachowaniem zasad koszerności. Obecnie wiele potraw funkcjonujących również w innych krajach na całym świecie, przypisuje się właśnie kuchni żydowskiej. Któż z nas nie zna na przykład wyśmienitej ryby po żydowsku? Takich dań jest jednak znacznie więcej. Wśród specyficznych potraw, które również są tworem kuchni żydowskiej, wyróżnić można na przykład słynny kugel. Jest to pewnego rodzaju zapiekana babka, którą wykonuje się z makaronu, ryżu bądź ugotowanych ziemniaków. Co ciekawe potrawa ta funkcjonuje zarówno jako danie przyrządzone na słono bądź ostro, jak i jako słodki deser. Kolejnym przykładem żydowskich potraw może być małe placuszki chremzel, które wykonuje się z rozdrobnionej macy, jajek, migdałów, a także dodatku wina. W kuchni żydowskiej nie może zabraknąć również innych potraw- między innymi hummusu, cebularza czy też macobraji.