Rate this post

Potrawy na świąteczny stół podawane są co roku takie same. Jest to wyjątkowa tradycja której trzymają się wszyscy ludzie danego kraju. Oczywiście w każdym z nich jest to inaczej przygotowywane dlatego też wiele osób może się dzielić ta wiedzą między sobą. W naszym kraju są dwa największe święta takie jak Wielkanoc oraz boże narodzenie. Wówczas są najbardziej znane potrawy świąteczne jakie tylko rodacy mogą wymienić. Do najbardziej znanych nalezą barszcz z uszkami, kapusta z grzybkami i fasolą, karp i ryba na wiele sposobów czy też zupa grzybowa. Dania te przyrządza się na święta wigilijne nie tylko w domach prywatnych ale także w lokalach. Są one pyszne i w każdym regionie robione trochę inaczej. Natomiast na Wielkanoc królują przede wszystkim barszcz biały, żurek, potrawy z zająca, królika, kurczaka oraz mięso i biała kiełbasa. Na każde święta trzeba podać koniecznie ciasta ponieważ są one bardzo pysznym i słodkim dodatkiem. Można je jadać przez cały dzień do kawy lub herbaty. Świąteczne ciasta to babki, pierniki, mazurki, keksy, serniki a także makowce. Każda gospodyni ma swoje przepisy na ciasta dzięki czemu wychodzą one z różnymi dodatkami i innym smakiem. Święta t bogaty czas pod względem kulinarnym, jednak dla przygotowania wszystkiego potrzeba przynajmniej tygodnia. Im więcej gości na święta tym potraw również trzeba zrobić więcej.