Popularność pizzy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Każda potrawa, która dobrze smakuje ma duże powodzenie i jest poszukiwana we wszystkich restauracjach i barach. Staje się ona takim kołem ratunkowym gdy w menu nie ma nic na co mielibyśmy ochotę. Pizza niewątpliwie jest takim kołem a poza tym ma swoje lokale reprezentacyjne zwane pizzeriami. Takie lokale dysponują menu opartym wyłącznie o pizzę i dodatki do niej. Wówczas do wyboru mamy kilkadziesiąt rodzajów pizzy we wszystkich możliwych kombinacjach smakowych. Pizza jest bowiem tak pojemna, że zmieści wszystko co nam przyjdzie do głowy. Możemy łączyć różne rodzaje mięsa, warzywa, owoce, nabiał i ryby. Wszystko zależy wyłącznie od naszej inspiracji. Pizza wspomagana jest często przez rozmaite sosy, które podaje się jako dodatek. Najczęściej są to sosy na bazie czosnku, pomidorów, papryki, jogurtu i majonezu. W bardziej rozbudowany pizzeriach można zamówić dodatkowo jeszcze gotową sałatkę lub przyrządzić ją samemu z oferowanych składników znajdujących się w tzw. barze sałatkowym. Oferta się rozrasta, kształty pizzy się zmieniają, zmienia się grubość ciasta i ceny. Jedno pozostaje niezmienne – fantastyczny smak i ciągnący się ser. Nie ma innej potrawy, w której ser miałby aż takie znaczenie. Ciągnący się, pachnący i gorący – to robi wrażenie nawet na największych sceptykach. Drugą ważną rzeczą, stanowiącą o popularności pizzy, jest samo ciasto. Do wyboru – puszyste lub chrupiące, z miękkimi brzegami lub przypieczonymi, pachnące drożdżami i cudownie rozpływające się w ustach. Na ciasto jest bardzo dużo przepisów ale ci, którzy przygotowują ją najlepiej twierdzą, że wszystko zależy od mąki. No cóż, jest jej w cieście najwięcej i to ją należy zagnieść z drożdżami, mlekiem i oliwą. Być może faktycznie wybór mąki zdecyduje o sukcesie, a może trzeba pamiętać, że pizzę robimy ciepłych warunkach, z ciepłych składników? Zapewne wiele różnych czynników musi być spełnionych aby stworzyć arcydzieło, mimo to, nawet gdy pizza nie do końca nam wyjdzie to w połączeniu z wszystkim czym została obłożona może być całkiem smaczna.

Author:

Related Post

top