Rate this post

Bigos jest chyba najbardziej rozpoznawalną z polskich potraw. Opis jego przyrządzenia zawarł nawet Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Aby poprawić jego jakość należy zastosować kilka prostych reguł. Po pierwsze, najlepiej ugotować bigos na kilka dni przed podaniem, aby smak poszczególnych składników dobrze się ze sobą wymieszał. Po drugie, należy użyć różnych gatunków mięs i wędlin, tak aby jak najbardziej urozmaicić nasze danie. Bigos trzeba gotować długo i na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Barszcz czerwony i żurek to dwie tradycyjne polskie zupy. Aby dobrze smakowały, powinniśmy sporządzać je na zakwasie. Najlepiej jest wykonać go samodzielnie, gdyż zakwasy sprzedawane w sklepie nie zawsze są najlepszej jakości. Warto wiedzieć, że zakwas na żurek wykonuje się z mąki żytniej razowej. Barszcz czerwony sporządzany jest natomiast na bazie zakwasu powstałego w wyniku kiszenia buraków ćwikłowych. Pamiętajmy, że zakwas po przyrządzeniu powinien postać kilka dni, inaczej jest bezużyteczny.