Rate this post

Któż z nas nie lubi pizzy? Pizza to z całą pewnością jedna z najbardziej ulubionych potraw wielu Polaków. Wszyscy bardzo dobrze wiedzą, że ta potrawa pochodzi z Włoch. Ale przecież pizza jest popularna na całym świecie. I trudno się temu dziwić. Pyszna pizza na grubym albo cienkim cieście, do tego pizzowe dodatki, takie jak ser, szynka, pieczarki, salami… Do tego sos pomidorowy i można zapomnieć o „bożym świecie”. Warto powiedzieć o pizzy jednak nieco więcej. Ta potrawa kuchni włoskiej bardzo często uznawana jest za fast food. Jednak zdania w tej kwestii są mocno podzielone.

W wersji podstawowej pizza to płaski placek wykonany z ciasta drożdżowego. Ciasto posmarowane jest sosem pomidorowym i posypane tartym serem mozzarella oraz ziołami. Pizza zazwyczaj jest pieczona w mocno nagrzanym piecu. Podawany jest także na gorąco. Jednak dzisiaj pizza bardzo często podawana jest na zimno. Dzisiaj pizzę najczęściej spożywamy w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. Knajpy, gdzie główną potrawą jest pizza to oczywiście pizzerie. Lokale tego typu specjalizują się stricte w przyrządzaniu oraz w serwowaniu pizzy. Mimo, że pizza to włoska potrawa to wiele źródeł podaje, że potrawę podobną do dzisiejszej pizzy podawali już starożytni Grecy. 500 lat p.n.e podawano je jako płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Z Grecji pierwotna pizza trafiła do starożytnego Rzymu.

Pierwsza prawdziwa, pyszna pizza powstała podobno w 1889 roku. Wtedy to do Neapolu przybyła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka razem z mężem. Miastowy piekarz przygotował z tej okazji specjalną potrawę. Była to właśnie pizza z pomidorami (kolor czerwony), z serem mozzarella (kolor biały) oraz z bazylią (kolor zielony). Potrawa w tych kolorach reprezentowała oczywiście narodowe barwy Włoch. Pizzy nadano imię „margherita” na cześć królowej. Nazwa ta funkcjonuje do dzisiaj.