Rate this post

Składniki:

800g ciasta bazy
czarne trufle (świeże, mogą być w oleju, bądź też w proszku)
300g świeżych grzybów
80g masła
1 gałązka natki pietruszki
250g serka mascarpone
tarty ser parmezan
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Czas: 1 godzina 30 minut

Przygotowanie:

Rozwałkuj i wyłóż ciasto na nasmarowaną blachę, polej je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.

W garnuszku rozpuść masło, uważając, by się nie przypaliło, następnie dodaj obrane i pokrojone grzyby.

Podsmażaj i pod koniec tej czynności dopraw posiekaną natką, solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. W miseczce rozdrobnij serek mascarpone, tak aby zmiękł, i wymieszaj z nim przestudzone grzyby.

Wyłóż na ciasto krem z sera i grzybów, omijając brzegi. Następnie posyp dużą ilością parmezanu i włóż do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez około 35 minut. Przed podaniem posyp pizzę plasterkami lub startymi kawałkami trufli (można też użyć sproszkowanej trufli i polać oliwą z trufli, co jest bardziej ekonomiczne).