Pizza we Włoszech to podstawa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Włochy to jeden z krajów o najlepszej kuchni na świecie. Kuchnia ta zachwyca smakiem i prostotą. Neapol to miasto, które zasłynęło z pizzy i spaghetti. Przygotowywane z produktów ogólnodostępnych stały się światowymi smakołykami. Choć w różnych krajach ich sposób podawania i przygotowywania różni się nieco od siebie to efekt końcowy podbija podniebienia. Pizza jest potrawą, której podstawę stanowi dobre drożdżowe ciasto i rozmaite dodatki. Aby była naprawdę dobra należy odpowiednio zadbać o jej przygotowanie. Przepisów jest całe mnóstwo ale te najlepsze pochodzą właśnie z Włoch. Swój początek pizza wzięła z braku pieniędzy. Była ona prostą, tanią potrawą, na którą stać było większość mieszkańców. Produkty, z których korzystano do jej przyrządzenia były wyrobami miejscowymi i darami ziemi. Używano bowiem mąki, oliwy, pomidorów i sera. I właśnie takie produkty stały się ogólnoświatową podstawą dobrej pizzy. Wszędzie pizza smarowana jest sosem pomidorowym i posypywana tartym serem różnych rodzajów. To co następnie znajduje się na jej powierzchni zależy tylko i wyłącznie od tego na co stać tych co ją szykują. Sekretem dobrej pizzy jest jednak nie to co ją pokrywa ale to co jest na jej spodzie czyli ciasto. Aby było smaczne jego składniki muszą mieć w trakcie wyrabiania odpowiednią temperaturę. Chodzi głownie o temperaturę mleka lub wody ale również pozostałe składniki mają mieć ciepłotę pokojową. Dobra pizza pieczona powinna być w piecach podgrzewanych drewnem ale również w zwykłym domowym piekarniku można zrobić prawdziwe cudo. Każdy może na pizzy położyć to na co ma największy apetyt. Od rozmaitych gatunków mięsa po warzywa i owoce. Pizza może być na słono lub słodko, może być mniej lub bardziej soczysta. Ciasto można przygotowywać grubsze lub cieńsze w zależności od gustu. Kompozycja pizzy leży całkowicie w rękach jej twórcy i pozwala na zaimponowanie inwencją i kreatywnością. Nie ma chyba drugiej takiej potrawy jak pizza, która dawałaby tak dużo możliwość i jednocześnie zawsze smakowała jak najlepsze danie.

Author:

Related Post

top