Pizza sycylijska
1 vote, 5.00 avg. rating (95% score)
Pizza sycylijska
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 60 Minut
Czas pieczenia 15 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Na Sycylii zazwyczaj nie dodaje się sera do pizzy, a dodatki, zazwyczaj zioła, kładzione są bezpośrednio na cieście. Sycylijczycy używają dużo oliwek oraz pasty zrobionej właśnie z nich, czyli tapenady, która może być użyta jako dip lub dodatek do pizzy sycylijskiej. By zrobić tapenadę należy posiekać oliwki, następnie połączyć je w moździerzu z pieprzem, bazylią, szałwią oraz tymiankiem.
Palermo, stolica Sycylii, jest zalana świeżymi sardynkami więc są one najpopularniejszym dodatkiem do pizzy. Jeśli nie możesz zdobyć świeżych sardynek, możez użyć tych z puszki, ale mają one całkowicie inny smak. Sardynki z puszki należy dodać na minutę przed zakończeniem pieczenia pizzy, ponieważ muszą one się jedynie podgrzać.

Składniki:

  • Spód na pizzę
  • 340g świeżych sardynek, dokładnie oczyszczonych
  • Sól morska
  • 450g pomidorów, obranych, oczyszczonych i posiekanych
  • 1/2 szklanki oliwy extra virgin plus 1 łyżka
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 450g sera Provolone pokrojonego w kostkę lub plasterki

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na pizzę.
  2. Umyj sardynki i obtocz w soli.
  3. Pomidory wrzuć na godzinę do durszlaka, aby odciekła z nich woda.
  4. Na dużej patelni podgrzej pół szklanki oliwy z oliwek, podsmaż na niej cebulę.
  5. Zmniejsz ogień, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Dodaj połowę sardynek i natychmiast zdejmij z ognia.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  8. Zwałkuj ciasto i wyłóż na nasmarowanej tłuszczem blaszce.
  9. Polej po cieście połowę sosu i cały ser, piecz przez 20 minut.
  10. Dodaj resztę sosu, a na wierzchu ułóż pozostałe sardynki.
  11. Natychmiast podawaj.
Author:

Related Post

top