Pizza na cieście francuskim
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Chyba mnóstwo ludzi przywykło już do tego, że pizza robiona jest na spodzie wykonanym z ciasta drożdżowego. Dzisiaj mam dla Was zupełnie inną propozycję, ale chcę utwierdzić w przekonaniu, iż jest ona tak samo pyszna, a nawet rzec można lepsza od tej tradycyjnej. Szczerze polecam wykonanie pizzy na cieście francuskim. Taka pizza jest odpowiednio cienka, chrupiąca i naprawdę wyśmienita w smaku. To wspaniały pomysł, aby przygotować ją dla swojej rodziny. Idąc na łatwiznę możemy skorzystać z ciasta gotowego, dostępnego bez problemy w sklepach. Osobiście zachęcam do przygotowania ciasta samemu. Może i jest pracochłonne, ale w żadnym wypadku nie jest to nic trudnego. Oto przepis na cisto francuskie. Potrzebne składniki:

niecała szklanka wody (około 200 ml)
1 łyżeczka soli
50 dag miękkiego masła (wystarczy jak poleży chwilę w temperaturze pokojowej)
40 dag mąki (25 dag zwykłej, 15 dag krupczatki)

Sól dodajemy do wody i rozpuszczamy. Obie mąki wsypujemy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy. 10 dag masła rozpuszczamy i z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, które kiedy będzie gładkie należy owinąć folią i schłodzić w lodówce około 1,5h-2h. Pozostałe masło rozwałkowujemy na dwu centymetrowy prostokąt. W tym celu należy włożyć je pomiędzy papier. Także schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Po danym czasie ciasto lekko podsypane mąką rozwałkowujemy. Wielkość  musi być ponad dwukrotnie większa od rozmiaru płatu masła, po po nałożeniu warstwy masła trzeba go dokładnie przykryć ciastem. Tak przygotowane ciasto składamy na 3 części i wałkujemy tak, aby długość była 3 razy większa od szerokości. Ciasto składamy i wkładamy do lodówki. Po upływie 1,5h powtarzamy wałkowanie i składanie ciasta jeszcze 5 razy za każdym razem podsypując mąką. Przechowując ciasto w lodówce owijajmy je folią spożywcza by nie wyschło.  Teraz uformuj już swoja pizzę i dodaj ulubione dodatki. VOILA!

Author:

Related Post

top